Knjiga Sjenki

Upotreba bilja u magiji

Svete i ljekovite biljke, Tradicionalno vještičarstvo Jump to comments

Bosiljak
(Ocimum basilicum)

Mars, vatra, muški
Ljubavna magija, novac, blagostanje, egzorcizam, zaštita

Magična svojstva
Koristi se u čarolijama ljubavi i novca. Nosi se u džepu ili novčaniku za privlačenje bogatstva, u ritualnim kupkama za privlačenje nove ljubavne veze ili raskida stare, te za pročišćenje tijela od negativnih energija. Prosipa se po podu kao zaštita od neželjenih sila i duhova ili se spaljuje u obliku dima kao jaki i djelotvorni element kod provođenja egzorcizma.

Stari liječnici su tvrdili da miris bosiljka povoljno utiče na naše raspoloženje jer otklanja tugu. U Italiji je bosiljak simbolizirao ljubav, jer posuda bosiljka na djevojačkom prozoru značila je za njenoga mladića da ga očekuje. U Rumuniji je značilo da se mladić zaručio ako je primio grančicu bosiljka. U Indiji je među Hindusima važio za svetu biljku, a u Grčkoj simbolizirao neprijateljstvo.

Ljekovita svojstva
Potiče apetit te povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore. Koristi se kod katara želuca, upale tankog crijeva, kod trovanja želuca i crijeva, te za bolesti urinarnog trakta. Čaj od bosiljka ublažava kašalj, liječi afte, a služi i za grgljanje kod bolesti u grlu i protiv promuklosti. Oblozi od bosiljka pomažu zacjeljivanju rana.

Pages: 1 2 3 4 5

3 Responses to “Upotreba bilja u magiji”

  1. Lord Spirit Says:

    Ma samo mali koment da u drugom ulomku di spominjes indijance i civilizirane ljude bi vise odgovarali navodnici oko tih civiliziranih.

  2. svetlana stanojevic lekar Says:

    Ja priprem od svezih i susenih biljaka lekovite napitke ekstrahovane u maslinovom ulju vec 20 god. To jeste

  3. Uros Says:

    Kako da prizovem Sunce?

Leave a Reply

Categories