Knjiga Sjenki

Upotreba bilja u magiji

Svete i ljekovite biljke, Tradicionalno vještičarstvo Jump to comments

Valeriana, Odoljen, Mačja Trava
(Valeriana officinalis)

Venera, voda, ženski
Zaštita, pročišćavanje, posveta, ozdravljenje, snovi,

Magična svojstva

Valerijana je jedna od najjačih biljaka zaštite. Amajlija spremljena od valerijane štiti od svih vrsta zlih demona, ušivena u odječu štiti od urokljivih očiju. Drži se u kući da bi se zaštitila čitava obitelj. Za zaštitu posebno je cijenjen korijen valerijane koji se veže crvenim koncen sa tri čvora uz prikladnu bajalicu osobi za koju se talisman sprema. Također ova se biljka koristi i za zdravlje. Korijen biljke veže se također sa tri čvora bijelim koncem. Vjeruje se da je valerijana u kombinaciji sa omanom i rutom univerzalni lijek za svaku bolest. Također koristi se kod ritala posvete, za pročišćavanje ritualnog prostora, lošeg sna. Valerijana je specifična po tome što eterično ulje biljke privlači mačke.

Ljekovita svojstva

Od valerijane se spremaju čajevi i napitci za bolesti svih vrsta, posebice nervna oboljenja, menstrualne i srčane tegobe. Osnovne tvari važne za biološko djelovanje valerijane su valepotrijati koji se nalaze u podzemnim djelovima biljke. Sadrži i eterična ulja, valerensku kiselinu, alkaloide, klorogensku kiselinu…
Ljekoviti dio biljke je korijen koji se bere ujesen. Svježi korijen koristi se za izradu vodenih,
odnosno vodeno – alkoholnih ekstrakata ( tinktura ) ili se pak suši. Sušenjem se količina eteričnog ulja u korijenu smanjuje, a miris ( koji potječe od izovalerenske kiseline ) postaje intenzivniji i jači. Aktivne tvari u biljci djeluju umirujuće, te pomažu kod nesanice, nemira, anksioznosti.

Pages: 1 2 3 4 5

3 Responses to “Upotreba bilja u magiji”

  1. Lord Spirit Says:

    Ma samo mali koment da u drugom ulomku di spominjes indijance i civilizirane ljude bi vise odgovarali navodnici oko tih civiliziranih.

  2. svetlana stanojevic lekar Says:

    Ja priprem od svezih i susenih biljaka lekovite napitke ekstrahovane u maslinovom ulju vec 20 god. To jeste

  3. Uros Says:

    Kako da prizovem Sunce?

Leave a Reply

Categories