Knjiga Sjenki

Hermetički Odred Zlatne zore

Povijest Jump to comments

Hermetički Odred Zlatne zore (en. Hermetic Order of the Golden Dawn) je okultno udruženje koje se bavilo preoučavanjem raznih pravaca magike i dohovnog razvijanja a ponajviše: Egipatskom te starom Kršćanskom Magijom, Alkemijom Teurgijom, Masonstvom itd. Osnovano je pretežno od strane članova S.R.I.A. –e na čelu sa William-om Woodman-om, William-om Westcott-om i S. L. MacGregor Mathers-om krajem 19-og vijeka (najverovatnije 1887 ili 1886) i trajalo je do svog raspada 1903 g. Podsjetimo, S.R.I.A. je udruženje masona višeg reda.

Zlatna Zora je poštovala Hermetizam odnosno religiju drevnog Egipta što dokazuju nijhovi hramovi širom Europe koji su posvećeni Egipatskim bogovima: Amon-Ra, Isis, Oziris, itd.

U vrlo kratkom periodu od oko 10 g. (sredinom 90-ih prošlog stoljeća) Zlatna zora se proširila te je imala veliki broj članova kako iz reda običnih građana tako i iz plemićkih obitelji. Međutim, u punoj kulminaciji reda (1896 g.) Westcott odlazi iz reda (ali nastavlja sa radom u S.R.I.A.-i) i upravljanje prepušta Mathersu koji uslijed svoje nemogućnosti vođenja i prijateljstva sa bivšim članovima izaziva pobunu koja je završila odlukom vrhovnog veća da Mathers mora napustiti red podkraj 1900 g. Poslije čega on osniva Alpha et Omega koji i danas, godinama poslije njegove smrti dijeluje.

Za par godina, 1903 g. Dolazi do totalnog raspada, a za razlog se proglsuje samostalnosti hrama Isis koji posljedično uzrokuje da mnogi članovi napuste red ili se segmentiraju na manje odrede, pored več ranije navedenih Alpha et Omega i novog, osamostaljenog hrama boginje Isis. Pojavljuju se i Stella Matutina, Brodie – Iness-ov novi hram boga Amon – Ra i mnogi drugi. Zlatna Zora je inspirirala mnoge druge pravce u magiji pa tako i Wiccu.

Poznati članovi:
William Wynn Westcott– Jedan od osnivača i lider odreda do 1896 g. Zbog prevelikog pritiska napušta poziciju ali ostaje aktivan vođa odreda S.R.I.A.-e a kasnije vodstvo preuzima Stella Mutatine.

Samuel Liddell MacGregor Mathers – Jedan je od osnivača odreda te je njegov lider od 1896 do 1900 g. Kasnije osnivač i lider Alpha et Omega kojeg vodi do svoje smrti 1918 g. u 64-oj godini života.

William Robert Woodman – Jedan je od osnivača reda te član S.R.I.A.-e, zamjenik lidera sve do svoje smrti u 71-oj godini 1891.

Aleister Crowley – član odreda na relativno kratak period (1898-1899) koji poslije istupanja iz reda postaje poznati Okultista te osniva Thelemu (okultni odred aktivan i danas) koji se bazirao na pravilima i osnovama Golden Dawn (Zlatne Zore).

William Butler Yeats – poznati Engleski pjesnik i književnik te osvajač nobelove nagrade za književnost, imao je vlastiu viziju o Zlatnoj Zori i bio je član do 1903 g.
Poslije izlaska nastavlja sa pisanjem knjiga i dokumenata o okultizmu

Florence Farr – Britanska glumica, režiserka, aktivistica, novinarka te član odreda od 1890 do 1902 g. Upraviteljica Isis hrama koja je bila jedna od prvih žena u Zlatnoj Zori te definitivno prvi ženski Lider Odreda

Pored njih još su značajni: Sax Rohmer, Edward Waite, C.H.Alan Benett, Robert Fekling, Edith Bland, Sara Algod te mnogi drugi

(uskoro: hijerarhijska piramida Zlatne Zore i hramovi)

Leave a Reply

Categories