Knjiga Sjenki

Velika Arkana

Tečaj Tarota Jump to comments

Velika arkana sadrži simboliku i skrivene unutarnje misterije. Vezana je uz glavna područja za razliku od Male Arkane koja daje odgovor na pitanja iz svakodnevnog života i dopunjuje Veliku Arkanu.

Velika Arkana dijeli se na 22 karte (0-21): Luda, Čarobnjak, Visoka Svećenica (Ženski Papa), Carica, Car, Papa, Ljubavnici, Kočija, Snaga, Pustinjak, Kolo Sreće, Pravda, Obješeni Čovjek, Smrt, Umjerenost, Đavo, Kula, Zvijezda, Mjesec, Sunce, Sud i Svijet.

0 LUDA

Luda „Le Mat“ u francuskom Tarotu de Marseilles znači luđak ili prosjak. U najranijim tarot špilovima luda je prikazan kao lutalica – vagabundo. U Visconti-Sforza tarot špilu, luda nosi poderanu odjeću i čarape bez cipela noseći štap prebačen preko ramena. Nosi perje u kosi i neukroćenu bradu što se povezuje sa tradicijom „woodwose-a“ ili divljeg čovjeka. Luda gotovo uvijek nosi vreću sa stvarima i biva progonjen od psa ili mačke.

U modernim ezoteričnim špilovima luda je prikazan kao mlad čovjek koji stoji na kamenu, također u pratnji manjeg psa. U jednoj ruci drži ružu, a u drugoj vreću sa stvarima.

U simboličnom smislu luda je duh u potrazi za iskustvom. Predstavlja mistični zbir razloga unutar nas, dječju sposobnost za prilagodbu svijetu. Sunce koje sjaji iza njega predstavlja njegovu mudrost. U vreći je sve njegovo vlasništvo, stvari koje bi putem mogao zatrebati. Pratnja psa obično se tumači kao ludina želja za „zemnim svijetom“ koja ga stalno sputava i ometa na njegovom putu. Čini se neopterećen činjenicom da stoji na rubu provalije što je čin njegovog idiotizma ili povjerenja.

Broj 0 je savršena oznaka za ludu, koji može postati bilo što kad stigne na svoje odredište.

U mnogim ezoteričnim sistemima interpretacije, luda je tumačen kao protagonist priče. Velika Arkana je put koji luda prolazi u potrazi za velikim misterijima života i glavnim ljudskim arheotipovima sa kojima se na putu susreće. Ovaj je put tradicionalno poznat kao „ludino putovanje“.

Luda također može simbolizirati poduzimanje akcije kada su okolnosti nepoznate, suočavanje sa strahom, upuštanje u rizik i sl. Luda može biti najmlađi sin ili kćer koji se suočava sa naporima unatoč očito boljoj poziciji od braće i sestara.

U starijim tarot špilovima luda je prikazan kako hoda sa litice. Tu se postavlja pitanje: „Da li luda čini grešku? On hoda svijetom maštajući i ne vidi propast prema kojoj ide. Pas ga pokušava upozoriti prije nego padne preko litice.

Luda može označavati i novi početak, osjećamo se kao da smo na nuli i ponovo krećemo, da li u karijeri, vezi ili nekom drugom polju govore nam okolne karte. Luda se odnosi na osobu ukoliko je postavljena uz drugu figuru (Kraljicu, Kralja). Stanje u kojem je luda je prenaivno i preoptimistično, i ne zna kuda ide..

Pages: 1 2

3 Responses to “Velika Arkana”

  1. maja Says:

    interesuje me zdravlje i porodica

  2. maja Says:

    da li cu imati dece

  3. dusansaso Says:

    ZANIMA ME GDE I KAKO BI NAUCIO PRAKTICNI RAD. DALI POSTOJI GDE SKOLA ILI KAKOVE RADIONICE

Leave a Reply

Categories