Knjiga Sjenki

Velika Arkana

Tečaj Tarota Jump to comments

1 Čarobnjak

Francuski „Le Bateleur“.
Ilustracija Čarobnjaka Rider-Waite Tarot špila kreirana od strane A.E.Waite za Hermetički Red Zlatne Zore 1910, predstavlja glavnu figuru u stvaranju i interpretaciji modernog tarota.

U ezoteričnom značaju karta Čarobnjak predstavlja akciju, savjest, koncentraciju, osobnu moć, energiju, kreativnost, pokret, točnost, manipulaciju, moć uvjeravanja, samopouzdanje, objektivnost, odlučnost, inicijativu.

Mladenačka figura mađioničara ima lice Apolona, boga sunca, povjerljivog osmjeha i sjajnih očiju. Iznad njegove glave je misterijski znak Duha Svetog, znak života, znak beskrajnosti. U drevnoj simbolici znak je besmrtnosti, vječnog stvaranja i transformacije. U Magovoj desnoj ruci je štap podignut prema nebu, dok je desna ruka uperena prema zemlji. Ova ikonografska gesta ima višestruko značenje, simbolizira misterije i sposobnost Čarobnjaka da posreduje između neba i zemlje. Na stolu ispred Čarobnjaka posložene su četiri tarot karte koje označavaju osnovne elemente – zemlja, zrak, voda, vatra. Ispod njih su ljiljani i ruže „flos campi i lilium convallium, promijenjene u vrtno cvijeće koje simbolizira težnju za promjenom.

Kada se u Tarotu otvara karta Čarobnjak ona upućuje na talent, najčešće skriven, priliku i sredstva. Ovisno o ostalim kartama i vezi među njima, Čarobnjak nam otkriva potencijal pojedinca koji do sada zadržan može biti ostvaren, posebice u slučaju transformacije. Ovdje postoje izbori i smjerovi, te postoji mogućnost vodstva koje dolazi pomoću intuicije ili osobe koja donosi promjenu i priliku.

Također Čarobnjak može označavati osobu koja je vješti manipulator – obično ako je obrnuta. On može biti vodič, međutim nema posebno dobre namjere. Može predstavljati ego ili osviještenost, otrovanje visokim položajem moći.

Prema Waite-vom „The Pictorial Key to the Tarot“ ova karta označava božanski motiv u čovjeku. Također uniju individua cijelog planeta i u višem smislu misao. Nadalje on je simbol života, beskonačnosti i povezuje se sa brojem 8, prema gnostici povezuje se sa Jeruzalemom – gradom u kojem teče med i mlijeko, Duhom Svetim, te Kristom.

U ostalim tradicijama ova karta korespondira znanju. Luda (karta 0) je naučila o svijetu i sad sebe vidi svemoćnim. Možda je Čarobnjak proizašao iz neznanja i neshvaćanja Lude s jedne strane, dok s druge strane karta Visoka Svećenica (karta 3) gleda unatrag i pita se da li Čarobnjaku nedostaje duhovnog znanja.
Neki sistemi asociraju Čarobnjaka sa Pustinjakom (Hermes Trismegistus), egipatsko-grčkom figurom koja proizlazi iz kombinacije Pustinjaka i Thotha – boga mjeseca, znanja. U ovom aspektu Čarobnjak vodi Ludu iz okvira djetinjstva u svijetlo svijesti, kao što Pustinjak izvodi Persephone iz podzemlja svake godine.

Čarobnjak predstavlja potencijal nove avanture. Svijetlo putovanje ili prosvijetljenu tradiciju. On iznosi stvari iz mraka na svijetlo, istražuje svijet u namjeri da ga kontrolira. On je svjesnost. Povezan je sa kartom 10 – Kolo Sreće gdje označava priliku i kartom 19 – Suncem koja nas vraća Apolu i prosvjetljenju. On zaokružuje lekciju „Kako gore, tako dolje“, vladanje jednom realnošću povlači vladavinu u drugim realnostima. On premašuje dualnost. Naučio je osnovne elemente svemira koji leže pred njim. Slično u knjizi Thoth Tarot špila on je okrunjen zmijama, simbolom beskonačnosti i dualizma. Zmije iz Gilgamesha su naučile skinuti kožu te su ponovno rođene – simbol besmrtnosti.

Pages: 1 2

3 Responses to “Velika Arkana”

  1. maja Says:

    interesuje me zdravlje i porodica

  2. maja Says:

    da li cu imati dece

  3. dusansaso Says:

    ZANIMA ME GDE I KAKO BI NAUCIO PRAKTICNI RAD. DALI POSTOJI GDE SKOLA ILI KAKOVE RADIONICE

Leave a Reply

Categories