Knjiga Sjenki

Wiccanska božanstva

Wicca Jump to comments

Za mnoge wiccane, Wicca je duoteistička religija. Božica i Bog viđeni se kao temeljni polariteti i njihova ravnoteža preuzeta je iz prirode. Ponekad se simbolizirani kao mjesec i sunce, i prema asocijaciji s mjesecom Božica postaje Trostruka Božica, sa aspektima djevice, majke i starice.

Slavljena Božica sve sadrži i posjeduje. Bog je iskra života i inspiracija unutar nje, istodobno njezin ljubavnik i dijete. U nekim religijama Bog postaje Trostruki Bog sa aspektima oca, sina i supružnika. Ta se shema primjenjuje u tradicionalnoj organizacijskoj strukturi Kovena.

U nekim feminističkim tradicijama javlja se Dianička wicca ili Dianičko vještičarstvo. U njima je Božica unutar sebe viđena kao cjelokupna, a Bog nije obožavan.

Ključno vjerovanje wicce je da se Božica i Bog mogu manifestirati u tjelesnu formu kroz tijelo Visoke Svećenice ili Svećenika. To se postiže u ritualu „Prizivanje mjeseca“ ili „Prizivanje sunca“ gdje je Božica pozvana da se manifestira u tijelo svećenice (ili Boga u svećenika) da bi se postigao efekt božanskog opsjedanja.

Prema Gardneru bogovi wicce se prastari bogovi britanskih otočića: Rogati Bog i Velika Majka Božica. Neki wiccani su monoteisti i vjeruju u Božicu kao jednu. Mnogi slijede duoteistički  princip božanstava kao Božice (mjesec, zemlja i more), i Boga (šuma, lova i životinjskog svijeta)

Leave a Reply

Categories