Knjiga Sjenki

Što je Wicca?

Wicca Jump to comments

Pojam Wicce

Gerald GardnerWiccu kao religiju pronalazimo u mnogim zemljama. Spočetka je obožavana 1954. godine od strane britanskog umirovljenog službenika Geralda Gardnera. Religija, čiji je on bio pokretač, zapravo je moderna verzija starog, drevnog čarobnjaštva – vještičarstva, koje je kao tajna postojalo stotinama godina. Vjerodostojnost Gardnerovih tvrdnji ne može biti samostalno dokazana, a pretpostavlja se da je wiccanska teologija počela biti okupljana oko 1920.

Wiccanske tradicije otada su evoluirale ili bile prilagođene s obzirom na oblik wicce postavljene od Gardnera, koja se ujedno naziva i Gardnerova wicca. Ostale wiccanske tradicije imaju različita vjerovanja, rituale i praksu. Mnoge wiccanske tradicije ostaju tajne i traže da se njihovi članovi podvrgnu inicijaciji. Također pojavljuje se pokret eklektičkih wiccana koji ne vjeruju da je potrebna doktrina ili tradicionalna inicijacija da bi se wicca mogla prakticirati.

Wicca kao magična religija

Wicca je varijacija vještičarstva bazirana na religioznim principima i principima magije.

Njezini sljedbenici predstavljaju se kao vještice i vještaci.

Wicca je samo jedna varijacija paganskog vještičarstva, sa specifičnim vjerovanjima i praksom. Članovi wiccanskih grupa štuju Božicu i Boga, slave festivale od osam godišnjih Sabata i izmjene punog mjeseca Esbata, koristeći drugačije ritualne forme.

Pokušavaju živjeti prema određenom kodeksu i etici. Neki oblici vještičarstva mogu prisvojiti etiku i ritualne elemente sličnih religija.

U eklektičnom wiccanskom pokretu ima više varijacija i religioznih uvjerenja. Tajne i organizacijska struktura ovdje imaju manju ulogu. Uglavnom, eklektički wiccani preuzet će slične ritualne strukture i etičke principe tradicionalne wicce. Neki eklektični wiccani ne smatraju se vještacima niti prakticiraju magiju.

Mnogi wiccani ujedno se smatraju i paganima, međutim pojam paganizma obuhvaća mnogo vjera koja nemaju ništa zajedničko sa wiccom ili vještičarstvom, a zajedničko im je štovanje prirode ili prirodnih pojava.

Leave a Reply

Categories