Knjiga Sjenki

Maxine Sanders: Svećenica Svetih Misterija

Biografije, Wicca Jump to comments

U vještičarstvo ste inicirani 1964. u dobi od samo 16 godina. Možete li nam reći nešto više o razdoblju prije toga? O svom djetinjstvu? Jeste li imali neke posebne parapsihološke sposobnosti i kako je vaša obitelj na to reagirala?

Velik utjecaj na moja duhovna gledišta imalo je školovanje unutar ženskih samostana, posebice naginjanje ka ceremonijalnim ritualima. Najdraži ritual oduvijek mi je bio ritual blagoslivljanja. Smatram da taj ritual ima sličnosti sa pretkršćanskom , vjerojatno egipatskom procesijom Bogu Sunca. Baza rimokatoličkog rituala/vjerovanja je transmisija kruha i vina u Boga, i to je izvanredan, poseban čin koji nepobitno pomaže magičnoj praksi da ostane privlačna. Moje je djetinjstvo blagoslovila majka umjetnica i njezini očaravajući prijatelji. Međutim nisu svi majčini suradnici bili prijateljski nastrojeni prema djeci. Ja sam bila nespretna, smetena djevojčica i teško sam komunicirala s drugima. Mogla sam vidjeti auru koja bi mi rekla istinu o kontradiktornom značenju riječi koje su izlazile iz usta licemjernih ljudi. Pretvarači su vrvjeli mjestima dobrih namjera. U ovome želim reći da pojedinci koji su tražili duhovni napredak i uživljavali se u ulogu, nisu činili ništa više no razgovarali o tome. Kada se dolazilo do stavljanja duhovnosti/dobrote u zemaljsku praksu činilo se da su izgubili mogućnost korištenja mentalnog kapaciteta i svojih ruku. Pretpostavljam da je sudbina pred mene postavila ovu poduku i primjer čemu ne bi trebali težiti.

Kako ste se osjećali nakon inicijacije? Možete li nam reći koliko čin inicijacije može biti dramatičan i što se zapravo dešava tokom čina?

Inicijacija u misterij vještičarstva za mene je bila posebno, izvanredno iskustvo. Odjednom sam primila sva tri inicijacijska stupa. Osjećala sam se sjajno i imala sam tako puno pitanja o samom ritualu. U posljednjih četrdesetak godina imala sam prilike svjedočiti o učincima inicijacije na druge. Unatoč mnogim sličnostima nitko inicijaciju ne doživljava na jednak način. Inicijacija je simbolika smrti i preporoda. Smrt starih unaprijed postavljenih ideja koje umiru i postaju dio prošlosti, bez svjesnosti koju inicijacija budi. Svaki inicijat je drugačiji i inicijaciju doživljava na individualan način. Postoji puno izvora koji govore o efektima inicijacije. Inicijacija ne može biti poništena.

S obzirom na Vaše iskustvo, kako je inicijacija utjecala na pojedince koji su kroz nju prošli? Da li su inicijacijom postali snažnije, potpunije osobe, svjesnije vibracija svijeta?

Da inicijacija omogućuje duhovnu promjenu, koja može nastupiti istinskim pozivom, praksom i djelovanjem inicijata.

Da Vas citiram: “Smatram da Umijeće nije za djecu. Doista mislim da nije. Imala sam priliku i previše puta vidjeti odrasle ljude uznemirene nakon ulaska u svijet vještičarstva.“
Možete li mi dati primjer takvog iskustva i praktični savjet oko stvari koje bi trebalo izbjegavati?

Dio prakse u vještičarstvu je izvođenje rituala sa svjesnom namjerom i željom da se iskuse neobična stanja i realnosti bića. Inicijacija u vještičarstvo nije za svakoga i ne bi se smjela olako shvaćati. Smatram da je krajnje neodgovorno u magične rituale uključiti djecu ili labilne osobe. Međutim svi imaju pravo sudjelovati u sezonskim slavljima i veselim potvrdama drevnih božanstava.

Inicirani ste u egipatske misterije. Možete li nam o tome nešto više reći? Ako su naše informacije točne, upoznali ste Alexa Sandersa još kao dijete, te ste ga ponovo sreli kad Vam je bilo 14. Alex se doima kao vrlo karizmatična osoba, i bilo bi vrlo zanimljivo čuti kakav je dojam Alex ostavio na Vas?

U egipatske misterije inicirana sam vrlo mlada. To sam iskustvo odlučila opisati u autobiografiji “Fire Child” – “Dijete vatre“. Alex je bio redoviti gost u kući mojih roditelja kad sam bila dijete. Godine 1945. moja majka i Alex su zajedno radili u farmaceutskoj kompaniji gdje su postali dobri prijatelji. Moj otac, nasilan čovjek, nije volio Alexa i redovito ga oslovljavao sa “taj jadni slabić”, što je rezultiralo smanjenjem Alexovih posjeta. Nakon očeve smrti majka je ponovo pozvala Alexa, koji je bio vještica, na jednu od svojih nedjeljnih domjenaka. U običnom se društvu, van bajki, rijetko govorilo o vješticama i ja sam bila i više nego uplašena. Zamišljala sam ga kao ružnog, grbavog muškarca s bradavicama, a ni šiljasti šešir ne bi bio iznenađenje. Bio je srednje visine, malo je ćelavio i imao je tople smeđe oči; u 35-oj Alex Sanders učinio mi se drevnim. Alex se pokazao kao šarmantna, prizemljena i vrlo produhovljena osoba. Svetac i ujedno vještica. Prakticirao je meditaciju, iscjeljivanje i bavio se humanitarnim radom, posebno sa slijepima. Alex je bio karizmatik; čaroban čovjek koji je utjecao na ljude. Njegov humor, velikodušnost, duhovnost i toplina bili su iznimni; što je često izazivalo zavist i predrasude među njegovim suparnicima. Njegova je pronicljivost bila nevjerojatna, a iscjeljivačke sposobnosti iznimne. Alex je uživao publicitet iako je bio vrlo rezervirana i sramežljiva osoba. Alex je bio tipični mag i bio je vrlo skroman po pitanju vlastitih želja.

S Alexom ste imali dvoje djece, Maju i Viktora, da li se i oni također bave vještičarstvom?

Ni Viktor ni Maja nisu imali želje pristupiti vještičarstvu. Maya je uspješna poslovna žena, a Viktor radi u svijetu glazbe. Oboje su proučavali duhovne pravce i s tim u skladu i žive.

Možete li nam reći osnovnu razliku između Gardnerove i Alexandrijske wicce? Što mislite o ceremonijalnoj magiji?

U pravom smislu riječi uživala sam u ceremonijalnoj magiji. Jednako sam uživala u radu sa prirodnom magijom i vještičarstvom. Uvijek sam poticala studente da uče o raznim magičnim sistemima. Nije neophodno ni preporučljivo kombinirati magične sisteme. Razlika između Aleksandrijskog i Gardnerovog vještičarstva je velika. Svaka grupa razvija individualne izraze i tehnike rituala i magije, međutim osnovni sigurnosni ključ i okultni zakoni odnose se na sav okultni rad.

Da li još uvijek imate koven? Da li još uvijek poučavate ljude vještičarstvo?

Tokom više godina radila sam sa Starješinama Umijeća s područja raznih tradicija. Ritualna praksa u vještičarstvu donosi ispunjenje i neizmjernu radost za sve nas. Mi dijelimo svoje znanje i prenosimo ga učiteljima koji rade u otvorenim i tajnim krugovima Božice. Ljudi s kojima radim stari su 50 ili više godina, neki od njih pomalo mrzovoljni uskoro su se u potpunosti stopili s misterijem kroz humor koji je neizbježan kad se koven susreće u ljubavi i povjerenju.

Koliko su žive legende o drevnim bogovima i duhovima prirode na području gdje sad živite? Jeste li imali kakvo zanimljivo iskustvo te vrste nakon preseljenja iz Londona?

Snowdonia je doista magična zemlja prepuna legendi. Više godina radila sam s vješticama s područja Welsa. Svaki je krug bez obzira na mjesto fascinantan. Sada radim sa potocima, jezerima i stijenama, od kojih svaki ima svoj duh ili ime koje je stari Wels poznavao. Jednom kad sam radila na jezeru sredinom noći za vrijeme punog mjeseca, ugledala sam potpunog stranca koji je povikao da je jezero u blizini „jezero Majke“. Znanje uvijek dolazi onima koji žele znati.

Možete li nam reći zašto je naslov Vaše autobiografije „Fire Child“ – „Dijete vatre“? Koji su bili Vaši dojmovi za vrijeme promocije i da li je atmosvera bila magična? Da li su među posjetiteljima bili samo wiccani i pagani ili su događaju prisustvovala i druga nevidljiva bića?

Prošle godine 2007. u Americi, srela sam mnogo iskrenih svećenica i svećenika koji su željeli znati prošlost Alexa i mene. Nisu se bojali postavljati najdelikatnija pitanja. Shvatila sam da oni imaju pravo znati i da imam odgovornost obznaniti svoj pogled na događanja. Prije toga kontaktiralo me nekoliko velikih izdavačkih kuća, međutim željela sam izdavača koji će razumjeti da neću prodati dušu sklapanjem ugovora. Mogg Morgan je bio savršeni izdavač, hrabar, ljubazan i čvrst. Knjigu sam nazvala ‘Dancing with Destiny’. Mogg, čovjek kojeg sam zamolila da knjigu objavi, predložio je drugi naslov za knjigu, ‘Fire Child’.Ovaj je naslov imao smisla s obzirom da je većina mojih magičnih iskustva imala veze sa elementom vatre. Promocija je bila zabavni događaj sa odličnom, veselom atmosverom. Utiske koje sam iznijela na web-stranici također su bili puni šala. U osnovi, posjetitelji su bili magovi, vještice i oni koji nisu bili inicirani, ali su željeli pročitati knjigu. Odlično iskustvo je bilo vidjeti toliko mnogo prijatelja.

Tjekom 60-ih i 70-ih bili ste meta paparazza. Vaše fotografije su preplavile tabloide. Da li ste se osjećali kao slavna osoba i da li Vas je to pogađalo?

Nikad se nisam osjećala kao slavna osoba, iako sam uživala u takvom tretmanu u vrijeme istupanja na vještičjim i poganskim skupovima. Alex je uvijek uživao u pažnji javnosti s obzirom da je bio rođeni zabavljač. Ja nisam uživala u takvoj atmosveri i s vremena na vrijeme me medijska pažnja smetala, međutim Alex je bio uvjeren da je publicitet neophodan da se Umijeće iznese u moderni svijet.

Postoji li kakva čarolija za ovako dobar izgled? 🙂

Ne, ne postoji.

Moram priznati da izgledate odlično. Da li je to zbog genetike ili životnog iskustva?

Hvala ti, vjerojatno je za izgled zaslužna genetika i nastojanje da se živi kvalitetno, pozitivno razmišlja i naravno puno smije.

Imate li kakav savjet za mlade ljude s područja Balkana koji se interesiraju za vještičarstvo?

Umijeće se mijenja/evoluira, a moje je znanje ograničeno s obzirom na raznolike svjetske prakse. Međutim, mudro je slušati unutarnji glas kad se traži inicijacija. Ako postoji bilo kakva sumnja nemojte joj pristupiti.

Hvala Vam Maxine.

Intervju pripremila: lady F.
Materijal je u suglasnosti preuzet sa: http://www.prosvetljenje.net

Pages: 1 2

5 Responses to “Maxine Sanders: Svećenica Svetih Misterija”

 1. Amra Says:

  Stranica mi se jako dopada! Moj prijedlog je da date malo više magijskih rituala za one koji su iskusniji u oblasti magije. HVALA I POZDRAV!

 2. zlata kokoranovic Says:

  zelim da otkrijem sebe, jer ne umem sama sebi da objasnim snovidjenja i spontana predvidjanja hvala

 3. antonio Says:

  kako ja da izvodim neku caroliju molivas da odgovorite na pitanje, zelim nesto nijemi jasno sda trebam na taj krug . Kakose to radi taj krug pozdrav:D

 4. MarcelDominus Says:

  Pozdrav, vidim da te interesuje otvaranje kruga, ako nemas nikakvog iskustva ne preporucam ti da odmah radis krug jer otvaranje zahteva poznavanje svih 5 elemenata, ali ako i dalje zelis obrati se na: [email protected]

 5. Uros Asak Says:

  Ja citam ove magije i neznam da li je to istinito,ako jeste molimte reci mi kako da izvedem bar jednu.Ja sam Srbin!

Leave a Reply

Categories