Knjiga Sjenki

Robert Bruce: Psihička i duhovna samoobrana

Psihička i duhovna samoobrana Jump to comments

Energetsko Tijelo

Energetsko tijelo je kompleksna struktura. Na mnoge načine slična je refleksiji suptilne energije fizičkog tijela, složena i visoko strukturirana eterična građa. Eterična struktura nije znanstveno prepoznata, međutim metafizički govoreći ona je vezna tvar koja postoji između materijalnog i nematerijalnog, povezuje fizičko i ne-fizičko. Energetsko tijelo sadrži nekoliko međuovisnih energetskih krugova.

Pet Glavnih Energetskih Krugova:
1. Glavni Krug: Kundalini krug
2. Skladišni Krug: 3 glavna skladišna centra
3. Osnovni Krug: 7 primarnih centri (glavne čakre)
4. Sekundarni Krug: podržava sekundarne centre (manje čakre)
5. Tercijarni Krug: mjesta energetske izmjene

Svaki od ovih krugova ima različite i brojne funkcije na fizičke, bio-energetske i čiste energetske nivoe. Svaki krug može biti potpuno samostalan, dok zajedno tvore brojne energetske funkcije i međusobno se podupiru.

Primarni energetski centri i njihove više funkcije ne mogu biti pravilno razvijene i korištene dok nije izgrađena energetska struktura koja ih podupire u funkciji. U pokušaju razvitka viših centara bez da su najprije izgrađeni sekundarni centri događa se da je potrebno iznimno puno vremena da se oba usklade i prilagode novim zahtjevima. Niži energetski krugovi bit će naposljetku razvijeni zahtjevima viših krugova, međutim proces će teći veoma sporo, često zahtijevajući mnogo godina uvježbavanja.

Ranija bio-energetska izgradnja koja uključuje razvoj primarnih energetskih centara, uzrokuje velike smetnje i prilagodba slijedi unutar postojeće strukture energetskog tijela. Novi sistem formiran je na način da stare blokade budu redefinirane i pročišćene. Viši krugovi zahtijevaju više energije. Sve dok sekundarna struktura nije izgrađena, a postoji zahtjev za razvoj viših centara koji zahtijevaju više energije, energija će biti izvlačena iz skladišnih krugova. Korištenje energije iz skladišnih krugova može negativno utjecati na energetsko tijelo, iscrpljivati fizičko tijelo i izazivati umor.

Ovi simptomi neće uvijek nastupiti u ranoj fazi energetske izgradnje, no trebaju se imati na umu. Vrtoglavica, glavobolja, problemi sa osjetilima, depresija, grčevi, svrbež, emocionalne promjene mogu biti privremene posljedice. Ovi efekti su česti ukoliko nije pravilno slijeđena odgovarajuća procedura i uputstvo. Rad sa primarnim energetskim centrima nikad ne smije biti doživljen presnažno, ili u ranoj fazi izgradnje. Za izbjegavanje mogućih problema prije rada sa primarnim centrima, sekundarni centri trebaju biti izgrađeni i njegovani da bi mogli ovladati i prihvatiti veći dotok energije.

Prvi je korak izgradnje energetskog tijela je stimuliranje i čišćenje individualnih sekundarnih centara, pročišćavanje energetskih centara za izmjenu energije i povezivanje energetskih putova. Iako ovaj proces zvuči mukotrpno, on osigurava uspjeh u duljem periodu primjene. Kad je proces uspostavljen energija će teći slobodnije i snažnije kroz energetsko tijelo. Sistem sam po sebi obećava bržu i zdraviju izgradnju u svakom aspektu energetskog tijela, dok ujedno izgrađuje i ojačava imunološki sistem i ostale samo-iscjeljiteljske procese fizičkog tijela.

DOTOK ENERGIJE:

Prosječna osoba svaki dan apsorbira malu količinu dostupne energije. Energija se apsorbira tokom sna, disanja i sunca. Recimo da prosječna osoba apsorbira 100 jedinica energije kroz dan, što je dovoljno za njegovu/njezinu dnevnu potrebu. No kad ta ista osoba koristi vježbe bio-energetske izgradnje, povećava se potreba za korištenjem energije i ona se povećava na recimo 200 jedinica. Manjak od 100 jedinica energije bit će izvučen iz skladišnih krugova. Fizički simptomi energetske deplecije, kao što je gore navedeno, mogu izazvati presušivanje.

Međutim, sa malo vremena i malo pažnje energetsko tijelo može biti istrenirano da podnosi bilo kakve promjene i uvijete. Ovo može biti učinjeno kroz stimuliranje svih sekundarnih i tercijarnih centara. Energetsko tijelo može biti prilagođeno i izgrađeno da brzo upotpuni nove zahtjeve za energijom, ali samo u slučaju da proces izgradnje upravljan inteligentno. Ako je razvoj prepušten sam sebi prirodni odaziv i razvoj viših energetskih centara bit će vrlo spor.

SEKUNDARNI ENERGETSKI CENTRI:

Sukladno Robertovim zapažanjima: sekundarni energetski centri dijele puno sličnosti sa primarnim energetskim centrima (glavnim čakrama), međutim nešto su manje, jednostavnije i imaju manje funkcija. Njihova glavna svrha je da rafiniraju i transformiraju energiju primljenu kroz tercijarni sustav (energetske portove razmjene) u energiju specifičnih svojstva ovisno o potrebi. Sekundarni energetski centri su nešto poput bio-energetskih elektronskih komponenta energetskog tijela.

ENERGETSKI PORTOVI RAZMJENE:

Tercijarni sistem (energetske portove razmjene) čine male pore energetskih centara sa vrlo jednostavnom funkcijom: One su poput milijuna sitnih pora koje prekrivaju kožu. Njihova glavna funkcija je apsorbiranje i razmjena energije. Cijela koža ljudskog tijela prekrivena je tim energetskim porama, a posebno su gusto zbijene na slijedećim područjima:
1. Tabanima
2. Dlanovima
3. Nosnim prolazima i plućima
4. Usnama, ustima i jeziku
5. Genitalijama

Ruke i stopala energetski su najprovodljiviji dio tijela i sadrže gušće koncentrirane energetske portove. To su ujedno i najvažnija područja za stimuliranje i razvoj kroz ranu fazu primjene energetskih vježbi za izgradnju.

ENERGETSKI SKLADIŠNI CENTRI:

Ljudsko energetsko tijelo ima tri glavna skladišna centra, gdje se različite vrste energije akumuliraju i spremaju. One su različite s obzirom na primarne energetske centre (glavne čakre) koje dijele isti prostor, i energetski su međusobno povezane.

Donja pozicija: prostor među sredine pupka i pubisa, oko 5 centimetra unutar tijela
Funkcija: skladišti vitalnu energiju tijela

Pozicija srca: centar grudi, oko 5 centimetra unutar tijela
Funkcija: skladište energije emocija

Pozicija obrva:
između očnih vjeđa i obrva, oko 5 centimetra unutar tijela
Funkcija: skladište mentalne i psihičke energije

Od ova tri centra najvažnija i najsigurnija za aktivaciju je donja pozicija. Sva tri centra su međusobno povezana. Kada je aktiviran donji centar energija automatski preplavljuje centar srca i centar obrva.

Punjenje i aktivacija jednog od dva gornja centra nije poželjno ni mudro. Iskustvo pokazuje da takva praksa izaziva mnoštvo neželjenih efekta. Ono može poremetiti energiju tijela i ozbiljno smanjiti energetski nivo. To ne samo da je kontra-produktivno, već može izazvati smetnje u emocionalnoj, mentalnoj i psihičkoj stabilnosti. Punjenje svih skladišnih centara je posao koji bi mogao potrajati vječnost. Može potrajati nekoliko mjeseci ili više dok energetski nivo doista ne poraste. Spori start uzrokovan je korištenjem energije iz skladišnog prostora koja bi se u suprotnom pohranila.

Važno je znati da zapravo nije potrebno puniti donju poziciju prije no što energija počne teći u područje srca i obrva. Kada je donji dio izgrađen i pun, energija se automatski slijeva u dva viša centra. Tri centra automatski će se samostalno izgraditi kroz vrijeme.

Nažalost ne postoje sigurni prečaci u novom sistemu. Ako želite razviti psihičke sposobnosti (što ljudi u današnje doba često žele učiniti), prakticirajte redovito transcendentalnu meditaciju i redovito punite donje centre i radite ostale vježbe opisane u ovom priručniku. Ovu praksu učinite svakodnevnom i vaše će se energetsko tijelo sigurno i prirodno razvijati. Psihičke sposobnosti počet će se manifestirati kada vaša energetska kondicija bude ostvarena i spremna.

U teoriji možda će se činiti logično uvježbavanje viših centara kada se psihičke sposobnosti razviju, međutim postoji velika mogućnost da se putem jave problemi. Sve se to može jednostavno zaobići uvježbavanjem sekundarnih centara i razvoj će biti brži.

Pages: 1 2 3 4

3 Responses to “Robert Bruce: Psihička i duhovna samoobrana”

  1. admir Says:

    ZAPRAVO PRAVA ISTINA JE DA MAGIJOM NEMOŽETE POVRIJEDITI NIKOGA NI POMOĆI NIKOME.MAGIJOM SE MOŽETE ZAŠTITITI OD NESREĆA I KLETVI.BACANJE KLETVI ZAHTJEVA VELIKU MRŽNJU.

  2. Monex Says:

    Opisi promenjenog stanja u funkcionisanju nekog organa i njihovi nazivi na latinskom postali su tako medicinska literatura i nauka i paljivo su sistematizovani za potrebe medicinske edukacije. Ubacivanjem odreenih medikamenata hemikalija u ovaj sistem odreene biohemijske reakcije se remete a simptomi bolesti koji su esto neprijatni na taj nain se minimiziraju ili nestaju.

  3. hemp Says:

    Opisi promenjenog stanja u funkcionisanju nekog organa i njihovi nazivi na latinskom postali su tako medicinska literatura i nauka i paljivo su sistematizovani za potrebe medicinske edukacije. Ubacivanjem odreenih medikamenata hemikalija u ovaj sistem odreene biohemijske reakcije se remete a simptomi bolesti koji su esto neprijatni na taj nain se minimiziraju ili nestaju. Do ovog zakljuka doktor Hamer je doao tako to je prvo uoio da itav organizam pravilno funkcionie samo ako se adekvatno napaja energijom i to se regulie sistemom napajanja koji radi u dve faze a promenu faze rada ukljuivanje i iskljuivanje vri autonomni nervni sistem koji je u medicinskoj literaturi zbog toga podeljen u dva dela i nazvan simpatiki i parasimpatiki.

Leave a Reply

Categories