Knjiga Sjenki

Tečaj Tarota

Tarot i Astrologija Jump to comments

Etika tarot čitanja

Ljudi obično dolaze čitačima tarota da bi dobili uvid u prošlu, sadašnju ili buduću situaciju, ili su zainteresirani za specifična područja života poput fizičkog ili mentalnog zdravlja. Često se dvoume ili su u konfliktu sa profesionalnim savjetom liječnika. Savjetovanje po pitanju zdravlja je ilegalno osim u slučaju da je čitač tarota registrirani liječnik, te je u takvim situacijama potrebno izbjeći bilo kakvo savjetovanje i uputiti osobu da potraži savjet kod svog liječnika.

Neki smatraju da uzimanje naknade za savjetovanje također nije etički ispravno. Ovo uvjerenje proizlazi iz vjerovanja da „dar“ čitanja ne smije biti korišten u trgovačke svrhe, te da takav čin za sobom povlači nesreću. Međutim mnogi čitači karata izabrali su tarot kao profesiju od koje žive te smatraju da je ispravno uzeti naknadu za pošteni rad. Također treba imati na umu da je danas tarot postao modni kič i da češće nego rjeđe čitači tarota uopće ne znaju rukovati ovim alatom, već se savjetovanje temelji na zadržavanju i ispitivanju klijenta ne bi li se što više na njemu zaradilo. Jedini podaci koje klijent treba ostaviti čitaču su ime i prezime i eventualno datum rođenja. Također klijent bi trebao biti prisutan kod čitanja (česta je praksa da klijent sam prediže tarot špil).

Čitač tarota nikad ne smije trećoj osobi otkrivati osobne podatke klijenta ili iznositi detalje iz privatnog života, osim u slučaju da se klijent bavi ilegalnim stvarima ili teško povređuje ili planira oštećenje druge osobe o čemu treba obavijestiti nadležni organ. Ovdje spada i indikacija na samoubojstvo.

U neetični dio spada i predviđanje smrti klijentu. Kad se otvara karta smrti ona nužno ne znači smrt, već završetak, kraj jednog životnog razdoblja i ponovno rođenje. Čitač ne smije zbuniti i preplašiti klijenta. Trebaju se sagledati ostale karte i izvući zaključak na koje životno područje se karta odnosi i gdje nastupa promjena. Ako se karta doista odnosi na smrt klijenta treba ga upozoriti primjerice da posjeti liječnika ili na opasnost u prometu, da manje pije ili drži dijetu, no nikad mu se direktno ne ukazuje na smrt.

Jedno od najproblematičnijih pitanja je čitanje tarota trećoj osobi, koje čitač karata odbija osim u slučaju da je treća osoba suglasna. Primjerice pitanje: „Zašto se Ivan ovako ponaša prema meni?“- mora biti odbijeno ili izmjenjeno u : „Što ja mogu učiniti po pitanju Ivanovog ponašanja?“ Prvo pitanje ne daje savjet klijentu kako da se situacija poboljša ili riješi, dok drugo pitanje daje odgovor klijentu.

Čitanja se ne sprovode za maloljetne osobe i djecu. U tom slučaju čitanje treba odbiti.

Pages: 1 2 3 4

5 Responses to “Tečaj Tarota”

 1. jasmina Says:

  željela bi naučiti čitati iz tarot karata.

 2. viktorija Says:

  ovo je ok….

 3. viktorija Says:

  jeeeeee

 4. Behara Says:

  da li me muz vara ,da li ima drugu

 5. Morena Says:

  Mozete li mi reci dali ce mi se vratit bivsi momak?

Leave a Reply

Categories