Knjiga Sjenki

SAMAHIN – NOĆ VJEŠTICA (31.listopad/1.studeni)

Čarolije i Rituali, Wicca Jump to comments

Samahin je najdraži blagdan u mnogih pagana. Tamna polovica godine započinje na ovu noć. Ovaj je praznik vještičja Nova godina, kao i treći i posljednji festival berbe i žetve u kolu godine.
Tradicionalno, Samahin je mesni praznik. Ovo je vrijeme kada se goveda i ostala stoka pripremaju za hranu u nadolazećim zimskim mjesecima.

Samahin je ujedno i posljednja proslava prije početka zime. Neobično jake zime i kasni dolazak proljeća ugrožavali su živote naših predaka, a oni nisu imali mogućnost da predvide temperament godišnjeg doba. Morali su se pouzdati u preporod prirode, u mitove i priče tog teškog razdoblja poteškoća i briga. Nada i obećanje u reinkarnaciju (njih samih kao i prirode) bio je melem koji je liječio psihičku nesigurnost naspram budućnosti.

Smatra se da je u noći Samahina veo između svijeta živih i svijeta mrtvih najtanja. Ovo je dan mrtvih za moderne pagane isto kao što je u davnoj prošlosti bio za Kelte, Egipćane, drevne Meksikance, noć prisjećanja na pokojne bližnje i štovane pretke.
Nitko od nas ne zna što će se dogoditi nakon smrti (pod pretpostavkom da imamo trajnu dušu). Samahin je vrijeme pronicanja i slavlja tamnih misterija pagana samih i svijeta prirode, reflekcija u spasenje Božice starice i Boga podzemlja.

Samahin je također poznat po nazivu „Noć vještica”, „Noć svih svetih”, „Noć mrtvih”, „Treća žetva” i „Keltička nova godina”.

SamahinKORESPONDIRANJE

Simbolizam: Treća žetva, mudrost Božice starice, smrt Boga, reflekcija na Kolo godine, nova godina, reinkarnacija, skriveni/tamni misteriji, preporod nakon smrti.

Hrana: bijela repa, jabuke, lješnjaci, govedina, svinjetina, perad, kruh od gingera

Napici: medovina, jabukovača, začinjena pića, začinjeno vino

Bilje: angelika, vučjak (mali čičak), mačja metvica, menta (Menta pulegium), suncokret, kadulja – žalfija, divlji ginseng, pelin, estragon – tarkanj

Cvijeće: Neven, krisenteme,

Drveće: akacija, jabuka, čempres, lješnjak,

Incensi i ulja: cedar, bor, klinčić, smola, korijandar, eukaliptus, mirta, tamjan, pelin, patchouli, pepermint, bosiljak, sandalovina, vertivija, mahovina

Boje: Crna, smeđa, narančasta

Kamenje: amber, krvavi kamen, karneol, bistri kvarc, diamant, granit, zlato, hematit, jaspis, mramor, opsidijan, opal, safir, rubin, čelik

Životinje: jelen, šakal, mačka, šišmiš, škorpion, ovan, vrana

Mistična bića: Goblini, Harpies – Merlinova sova

Bogovi: Bog podzemlja, Am-Heh (egipatski), Anubis (egipatski), Arawn (velški), Cernunnos (keltski), Dis (rimski), Had (grčki), Heimdahl (norveški), Herne (engleski), rogati Bog (europski), Kronos (grčki), Loki (norveški), Nefertum (egipatski), Odin (norveški), Osiris (egipatski), Pluto (grčko-rimski)

Božice: Božica strica i Božica podzemlja, Arachne (grčka) Aradia (talijanska) Badb (irska), Cerridwen (velška), Eris (grčka), Fortuna (rimska), Freya (norveška), Hecate (grčka), Morrigan (keltska), Rhiannon (velška)

Dekoracije: jesensko lišće, jabuke, tikve, kukuruz, lješnjaci, sjemenke

Tradicionalne aktivnosti: divinacija, sušenje bilja za zimu, slavljenje i molitva božanstvima za nadolazeći mrak, vještičja kugla

Čarolije/ritualni rad: astralna projekcija, prizivanje prošlih života, misterija tamnog mjeseca, proricanje, zaštita, unutarnji rad, bistrenje zapreka, tranzicija, koluminacija, transformacija, rješavanje loših navika, štetnih odnosa i veza, bolesti, neuspjeha i siromaštva, sve što ne želite povesti u novu godinu!

Noć vještica

Noć vještica tradicionalno je slavljena 1.studenog. I popularne/moderne tradicije se sjećaju da je noć važnija od dana samog, no one se usredotočuju na 31.listopad s početkom zalaska sunca. Čini se da teže prema velikom Keltičkom prazniku – proslavi Nove godine. Nije da samo Kelti slave ovaj dan, zapravo iznenađujuće je koliko antičkih i nepovezanih kultura (Egipat, Meksiko) slave ovaj festival mrtvih. Većina modernih tradicija pagana slijedi običaje britanskih otoka. Samahin nije samo kraj jeseni, važno je također što označava kraj stare godine i početak nove.

U starim se kulturama vjerovalo da se na ovaj dan mrtvi, ako žele, mogu vratiti u zemlju živih za vrijeme noći i slaviti sa svojom obitelji, plemenom ili klanom. Put se mrtvima označavao svijećama da bi se znali vratiti kući. Na posebnim se mjestima ostavljala hrana za one koji su te godine preminuli.

Ovo je također noć za tehnike divinacije i proricanja budućnosti. Razlog toga proizlazi iz Keltičkog pogleda naspram vremena. U modernim kulturama koje koriste linarni koncept vremena, novogodišnja večer je početna polaznica miljama udaljeni put od preporoda do ponovne smrti. Tko ova noć označava točku izvan vremena, gdje prirodni se poredak svemira vrača unatrag u prvotni kaos i priprema put prema novom poretku. Samahin je noć koja postoji izvan vremena i teži sagledavanju svih ostalih oblika vremena. U ovoj noći najbolje uspjevaju tehnike čitanja budućnosti putem tarota, kugle, čaja.

Pages: 1 2

Leave a Reply

Categories