Knjiga Sjenki

Magični elementi: zemlja, zrak, vatra, voda

Magični Elementi i Elementali Jump to comments

elements_by_bexhix.jpgOva četiri elementa izgrađuju cijeli svemir. Oni su temeljna kreacija i baza života samog.U magiji su cjeloviti zajedno s petim elementom – elementom duha (Akasha). Svaka poganska tradicija u njima nalazi svoje smjerove. Svaki od njih ima svoja magična svojstva, magični alat kojim se element priziva, stranu svijeta kojoj odgovara. Od svih ostalih alkemijskih elemenata najbliže su povezani sa emocijama, ljudskom psihom, prirodom. Magični elementi imaju istu važnost u astrologiji i tarotu. Mnogi okultisti tvrde da su elementi sile energije u astralnom svijetu.

Antički mitovi i teorije govore nam da su Bog i Božica poslali četvero božanskih bića – duhova na lice zemlje u vapaju, da dovedu red među kaos. Kako su zrake s njihovih božanskih tijela došle u doticaj sa kristalizirajućim utjecajem nižih svjetova, sjedinile su ljudskost, nebo i božanstvo.

Magični elementi zaštićeni su duhovima – Elementalistima. Gnomi tako čuvaju Zemlju, Silph gospodari zrakom, Salamander vlada vatrom, Undines vodom. Magični elementi i Elementalisti razdijeljeni su na četiri strane u magičnom krugu pod brižnim okom Gospodara – Starih – Moćnih – Čuvara – (Watchtowers, the Mighty Ones, Old Ones, Guardians).

One Response to “Magični elementi: zemlja, zrak, vatra, voda”

  1. Ana Marija Says:

    Cula sam za 5 elemenata,ali nisu svi isti kao i ovi! Naime to su:Vatra,Voda,Vreme,Zemlja i Vazduh. Pa da li postoje i ta dva elemenata koja sam ja nabrojala a vi niste???

Leave a Reply

Categories